Навчання дітей правилам особистої гігієни

15.12.2022

Особиста гігієна – сукупність гігієнічних правил поведінки людини. Виконання правил особистої гігієни сприяє збереженню і зміцненню здоров’я людини. Вона включає правила гігієнічного догляду за тілом, порожниною рота, статевими органами, а також користування взуттям, білизною, одягом, житлом тощо. Підвищенню стійкості організму до різних несприятливих факторів, пристосуванню людини до довкілля також сприяють правильне харчування, гартування, регулярні фізичні вправи та інші гігієнічні заходи.

Дотримання гігієнічних правил – ті корисні навички, які має опанувати змалечку кожна дитина, і з часом лише вдосконалювати й трансформувати їх відповідно до вікових особливостей.

Особливо важливо стежити за чистотою рук. Змалечку дитині потрібно пояснювати, що руками людина бере різні предмети – олівці, ручки, книги, зошити, м’ячі, іграшки, гладить тварин, береться за ручки дверей, торкається різних предметів у туалетних кімнатах. На всіх цих предметах є бруд, часто невидимий для ока, який залишається на шкірі пальців. Якщо брати немитими руками продукти харчування або торкатися обличчя, то цей бруд через рот може потрапити в організм. Саме через брудні руки передається значна кількість різних хвороб від хворої людини до здорової.

Дорослі й діти повинні мити руки з милом перед кожним прийомом їжі, після повернення з громадських місць, після ігор, гімнастичних вправ, роботи (прибирання кімнати, на городі), після кожного відвідування туалету, перед сном. Для цього можна використовувати звичайне мило без додавання антибактеріальних компонентів (наприклад, триклозану або трикарбану), бо ці речовини спроможні викликати порушення нормальної мікрофлори шкіри та призводити до розладу функціонування ендокринної системи.

Треба змалечку навчити дитину правильно мити руки, бо саме ця навичка є основою профілактики інфекційних хвороб.

Як правильно мити руки?

Відкрити кран, намилити долоні, ретельно потерти внутрішню і тильну сторони, змити мило і закрити кран. У громадському місці краще відкривати і закривати кран за допомогою паперового рушника.

Не забувайте деякі нескладні правила, перетворіть їх на звичку. Ваші руки завжди будуть чистими, а ви – здоровими:

  • Якщо намочити руки, але не відмити їх – мікроорганізми тільки радітимуть, розмножуючись ще активніше у вологому й теплому середовищі.
  • Тверде мило має зберігатися в сухому стані, тому користуйтеся мильницею, в якій мило не розмокатиме.
  • Намилюйте руки так, щоб утворювалася піна: що більше піни, то менше залишиться мікробів.
  • Якомога частіше змінюйте рушник для рук: він завжди має бути сухим і чистим.
  • Користуватися носовою хустинкою дитину потрібно привчати змалечку. Під час кашлю і чхання з носоглотки виділяється велика кількість мікробів. Тож, якщо не користуватися хустинкою, можна заразити людей навколо. Крім того, якщо в дитини немає носовичка, вона втягує в себе і ковтає виділення з носа, що є вкрай шкідливим. Потрібно мати окрему хустинку для носа і окрему – для очей (особливо під час застуди), щоб уникнути перехресного зараження. Хустинки повинні бути чистими. Змінювати їх необхідно щодня, навіть невикористані. Витирати рот, обличчя або перев’язувати подряпину потрібно лише чистою хустинкою. Зараз є зручна заміна носовичку з тканини – одноразові паперові хустинки. Найкраще використовувати ті, що виготовлені повністю з целюлози і не є ароматизованими.
  • Не дозволяйте дітям витирати ніс пальцями, одягом, терти руками очі, брати пальці до рота.
  • Стежте, щоб діти не пили зі склянок або кухлів, якими користувалися інші, а користувалися своїми, індивідуальними, і тільки в екстремальних випадках – одноразовими. Якщо ж такої можливості немає, спільну склянку або кухоль потрібно ретельно вимити, перш ніж пити з нього. Особливо добре треба вимити краї: їх торкаються губами, а разом зі слиною збудники хвороб від хворої людини можуть перейти до здорової. Неприпустимо пити воду з крана, торкаючись його губами.
  • Пам’ятаймо, прищеплення гігієнічних правил досягає мети, якщо підкріплюється особистим прикладом батьків, членів сім’ї, вихователів та вчителів. Дитину потрібно виховувати так, щоб гігієнічні процедури стали для неї внутрішньою потребою. Це допоможе не лише зберегти та зміцнити здоров’я, а й сформувати культуру поведінки дитини на все життя.

    Діти мають право на основні засоби та умови дотримання гігієни. Їм потрібна чиста питна вода, облаштовані туалети, безпечне довкілля й базова інформація про гігієну. Якщо створені такі умови, то діти й навчаються краще, і можуть бути провідниками ідей санітарії та гігієни в дитячому колективі, родині та в цілому в суспільстві.

    Новомиргородське управління

    Головного управління Держпродспоживслужби

    в Кіровоградській області

Поділитися: