Робоча зустріч районного сектору пробації  з представниками міської ради.

17.11.2023

16 листопада відбулась робоча зустріч начальника Новоукраїнського районного сектору пробації №3 Сергія Заруднього, першого заступника міського голови Владислава Полякова та керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету міської ради Олександра Чернієнка, на якій обговорили зміни в законодавстві.

26 вересня 2023 року Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань» .Цей Закон вносить зміни до Кримінального кодексу України, зокрема визначано новий вид покарання — апробаційний нагляд.

Коли людина вчинила злочин, вона повинна понести покарання, передбачене Кримінальним кодексом України. Закон не дозволить злочинцю уникнути кримінального покарання, він не прогулюватиметься на свободі, навпаки, покарання буде, але відбуватиме його злочинець удома або в іншому середовищі. На таку особу буде покладено безліч обов’язків, за порушення яких до неї може бути застосовано більш жорстоке покарання, яке вже буде пов’язане з позбавленням волі. Як і до позбавлення волі чи арешту за вчинення кримінально караного діяння або бездіяльність, засуджувати особу до пробаційного нагляду буде суд, і саме суд буде визначати, чи заслуговує особа на таке «м’яке» покарання.

Закон поширюється на окремі частини близько тридцяти статей КК України. Це здебільшого статті, санкції яких передбачали такий вид кримінального покарання, як арешт. Для прикладу, такий вид кримінального покарання, як пробаційний нагляд, буде застосовано за злочинні діяння, передбачені окремими частинами статей КК України, а саме: ухилення від сплати аліментів; підроблення документів; створення або утримання місць розпусти і звідництво тощо. Арешт у статті 51 КК України як вид кримінального покарання залишається, але буде застосовуватися значно рідше. Це дасть змогу вивільнити місця в так званих арештних домах, слідчих ізоляторах та інших місцях позбавлення волі, що є однією з найголовніших цілей цього Закону.

Запровадження пробаційного нагляду не є тимчасовим заходом на період воєнного стану, а є ще одним кроком уперед на шляху до вступу України до Європейського Союзу.

У підсумку сторони узгодили послідовність дій у разі виникнення проблемних питань під час застосування до правопорушників пробаційного нагляду, та визначили можливі заходи реагування, задля попередження скоєння повторних кримінальних правопорушень.

Поділитися: