ЩО ЧЕКАТИ ВІД ПРИЙНЯТИХ ЗМІН ЩОДО ОБІГУ ГМО?

29.11.2023

Незважаючи на численні дискусії щодо безпечності та впливу ГМО на людей та навколишнє середовище, в Україні гостро постало питання регулювання цієї сфери. На це вказує і те, що за інформацією, опублікованою на сайті Міністерства сільського господарства США у 2021 році, приблизно 50-65% української сої, 12% ріпаку та 1% кукурудзи є генетично модифікованими. І це за відсутності в Україні зареєстрованих сортів рослин, що містять ГМО!

З метою зрушення з місця цієї ситуації, після досить тривалих пошуків альтернативного варіанту української моделі регулювання ГМО, наприкінці серпня поточного року прийнято Закон України «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки», ознайомитись з яким можна за цим посиланням.

Закон стосується усіх сфер, де можливе використання ГМО, в тому числі аграрної сфери. Тому аграрній спільноті необхідно уважно вивчити прийнятий закон, адже він містить чіткі вимоги щодо вирощування ГМ-рослин та розміщення на ринку ГМ-продукції. Також на всіх етапах передбачено прозорий процес контролю та поводження з ГМО.

Варто зазначити, що закон забороняє ввезення та вирощування генетично модифікованої кукурудзи взагалі та вирощування протягом п’яти років з дати набрання чинності закону генетично модифікованих цукрових буряків і ріпаку.

У більшій частині закон набирає чинності через три роки після опублікування. За цей період мають бути приведені у відповідність із цим законом інші нормативно-правові акти та розроблені необхідні порядки.

Для аграріїв цей період дає можливість прийняти рішення щодо використання сортів рослин, створених із використанням ГМО, та визначитись із подальшим напрямком виробництва.

Зауважимо, що альтернативою може стати органічне землеробство, яке активно розвивається у всьому світі. Наша держава входить до двадцятки світових країн-лідерів органічного руху. Вітчизняна якість рослинної сировини високо цінується у різних країнах світу. Тому, Україна має всі можливості стати основним постачальником екологічної продукції для країн ЄС.

За роз’ясненнями та консультаціями з цього питання можна звертатися до відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 404 або ж за телефонами: 0501717369, 0957907118.

Поділитися: