Як не отруїтися під час новорічних свят

02.01.2024

На новорічні свята люди традиційно готують багато страв, тож одним з наслідків може стати отруєння чи захворювання на гострі кишкові інфекції. Важливо під час підготовки до свята пам'ятати про небезпеку страв, які неправильно зберігалися або приготовлені з не зовсім свіжих продуктів.

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, через брудні руки й предмети побуту. Найчастіше, збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження наприклад: м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти, у немитих фруктах і овочах.

Симптоми при кишкових інфекціях

-інфекційно-токсичний синдром проявляється підвищенням температури й симптомами інтоксикації – слабкість, запаморочення, ломота в тілі, нудота, іноді, на тлі високої температури, може виникати блювота.

-кишковий синдром, симптоматика якого залежить від рівня ураження шлунково-кишкового тракту і відповідає, наприклад, гастриту, який проявляється болями в області шлунку, постійною нудотою, блювотою після прийому їжі або пиття води, викликати її може навіть ковток рідини.

"Харчові отруєння – це теж захворювання шлунково-кишкового тракту з гострим перебігом, проте на відміну від гострих кишкових інфекцій вони виникають через потрапляння в організм токсинів, що утворюються, коли були порушені правила кулінарної обробки продуктів".

Прояви харчового отруєння

Загальні симптоми харчового отруєння з’являються раптово та, в залежності від тяжкості перебігу, можуть бути різними у своїх проявах, але теж, як і при кишкових інфекціях, не є суто специфічними. З них можна виділити:

-діарею (зазвичай помірено виражена, може бути кров’янистою),

-нудоту,

-блювання,

-спастичний біль у животі,

-іноді підвищення температури.

Як уникнути отруєння

- купуйте продукти та алкогольні напої в спеціалізованих магазинах, обов’язково звертайте увагу на терміни реалізації, умови зберігання та вигляд пакування;

- відмовтесь від закупів на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

- не слід купувати продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються;

- не вживайте продуктів та напоїв, термін споживання яких закінчився та при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;

- вживайте тільки свіжоприготовану їжу; салати зберігайте в незаправленому виді, заправляти їх слід безпосередньо перед вживанням, адже їх термін придатності обмежений, наприклад, у майонезних салатів – це не більше 24 годин, овочевих на олії – 36 годин, але це за умови дотримання температурних вимог при зберіганні;

- зберігайте їжу при безпечній температурі: не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години; приготовані страви слід зберігати гарячими (60°C) аж до подавання до столу; не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

- для споживання та приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості;

- свіжі овочі, фрукти ретельно промивайте водою, при сильних забрудненнях їх слід обдавати окропом;

- зберігайте сирі продукти, наприклад м’ясо та рибу, окремо від готових страв; для їх обробки користуйтеся окремим кухонним приладдям (ножами й обробними дошками);

- ретельно готуйте їжу: просмажуйте чи проварюйте продукти (м’ясо, яйця і морепродукти); доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°C;

- суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, додатково вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які ви будете використовувати.

Новоукраїнське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в

Кіровоградській області

Поділитися: