ЗБЕРЕЖЕМО ПЕРВОЦВІТИ

19.02.2024

Новомиргородська міська рада повідомляє, що з приходом весни і перших сонячних днів надзвичайно великих масштабів набуває проблема торгівлі первоцвітами.

Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах. На території громади до таких видів відносяться: проліска дволиста, підсніжник білосніжний, ряст Маршалла, первоцвіт, шафран, конвалія, тощо. Вони є регіональнорідкіснимипервоцвітами, мало поширеними та зникаючими видами. Первоцвіти підлягають суворій охороні згідно з Положенням про Червону книгу України. Їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин.

Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку.

Здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України» та згідно з вимогами ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

Щоб зберегти первоцвіти, не допустити руйнування місць їх зростання, у закладах освіти передбачені різноманітні заходи щодо охорони та збереження ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної книги України, а також регіонально рідкісних та таких, що потребують охорони, а саме:

виховні години «Первоцвіти нашого краю», «Первоцвіти України», «Первоцвіти мого села»;

година спілкування «Бережи рідний край!»,«Червона книга України»;

круглий стіл «Охорона місць, де ростуть ранньоквітучі дикі рослини», «Бережіть первоцвіти»;

виставки фотоматеріалів «Не зривайте ранньоквітучі весняні рослини - первоцвіти!», «В об’єктиві підсніжник»;

майстер-класи та екологічні акції з виготовлення штучних квітів «Зроби свій пролісок – збережи живий!».

Тож будьте свідомими і не губіть декоративні дикоростучі рослини. Бережіть красу природи.

Поділитися: